Meseriile lumii – ospatarii

O persoana care aspira la aceasta “functie” se presupune ca stie si cu ce se mananca…Stie ca va pierde multe nopti, ca va intalni tot felul de oameni – mai mult sau mai putin placuti “la vorba si la port”, ca unii poate ii vor vorbi urat sau nu-i vor lasa bacsis.


Cu toate astea, meseria iti impune o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa ai parte de longevitate.

Vorbesc in necunostinta de cauza poate, dar ca ospatar trebuie sa ai notiuni elementare de RESPECT, UMOR, SOCIABILITATE, COMUNICARE si mai ales, trebuie sa-ti cunosti foarte bine produsele cu care lucrezi. Trebuie sa-ti intampini clientul cu zambetul pe buze, amabil si dispus sa-l “pastrezi” cat mai mult cu putinta – ca nu degeaba in bar se spune “clientul nostru, stapanul nostru”. Sa fii prompt si bine informat, sa turui listele din meniu ; cu alte cuvinte sa faci totul pentru a-ti satisface clientii.


Eh, eu aseara am avut “norocul” sa intalnesc exact opusul a ceea ce descriam mai sus…


Am intrat intr-un local spunand “aa, ce dragut e aici” la care unul din ospatari ne da o replica ironizatoare inca de la inceput: “a, e chiar misto aici”…strambam din nas, ne asezam si trecem peste…
Ne apucam sa vorbim isteric de mult, de repede si una peste alta ca dupa o zi plina, fiecare incercand sa-si expuna ziua, cu bune si cu rele…Si acum pe bune, ce pot face 3 fete intr-o cafenea, daca nu sa vorbeasca non-stop? Am comandat, dar dupa vreo 20 de minute am realizat ca nu se misca nimic. M-am uitat in jur si nu intelegeam de ce oameni care venisera dupa noi aveau mesele pline, iar noi nu. Trebuia cumva sa cer la intrare bon de ordine? Trebuia sa ma agit mai mult? Sa fac scandal? Sau poate nu sunt destul de “sclipicioasa”, “fancy” sau “de oras”…


Imi venise randul sa fiu malitioasa (lucru pe care il ador si imi iese cel ma bine, chiar fara sa ma chinui)…L-am intrebat pe ospatar daca pot considera comanda ca fiind din partea casei…mi-a “tras” un zambet fastacit si in secunda 2 am avut comanda pe masa.


Trebuia sa fac ceva special ca sa primesc o amarata de cafea? Sa ridic doua degete ca la scoala?
Inteleg ca sunt stresati, ca au parte de fite proaste, de mitocanii, ca fiecare om are problemele lui, dar chiar nu trebuie sa mi le expuna ca eu nu m-am plans de nimic…
N-am sa inteleg niciodata dupa ce criterii se orienteaza ospatarii in servirea clientilor.


Pana atunci insa trebuie sa-mi perfectionez tehnica de epatare ca poate data viitoare mor de sete…


Maxima de azi: Fii deschis, dar nu te teme sa pui piciorul in prag cand vine vorba de convingeri morale. A fi sigur de ceea ce crezi si a trai ceea ce crezi sunt semne de putere, nu de slabiciune.

Tags: , ,

24 Responses to “Meseriile lumii – ospatarii”

  1. horia Says:

    Ti-ai luat cafea, dupa ce te-ai luat de ei…:))..proasta alegere in cazu in care nu venea intr-un recipient sigilat. Porblema chelnarilor de 3 lei e defapt problema tuturor cetatenilor cu 8 clase si joburi de sclavi, cum ar fi “bodyguarzii”(care in cele mai multe cazuri sunt portari), spalatorii de masini, vanzatorii din piete si lista poate continua. Omenii sunt complexati de jobul si pozitia lor sociala, si incearca sa aduca inbunatatiri si drepturi administrative fictive, postuilor pe care le ocupa. Spre exemplu alataieri am fost cu masina la spaatorie. Acolo unde merg de obicei coada era de vreo 6 masini asa ca nu am stat. Am fost la alta spaaltorie unde in fata mea erau doar 3. Cand imi vine randu, un tigan cu tatuaje de puscarias recidivistse apuca de treaba
    La un mom dat a incercat sa si socializeze spunadu-mi “Da e murdara rau sefu”, chipurile ca sa sublinieze cat de dificila e operatiunea pe care trebuia sa o duca la bun sfarasit. Cand era pe sfarsite ma duc la casierie, unde constat ca la astia ma costa cu 10 lei in plus fata de unde obisnuiam sa merg …Ma rog, platesc si ma intorc la masina care ma astepta pregatia de inspectie cu spalatorul mandru langa ea. Desi era noapte nu mi-a fost prea greu sa observ ca nu era spalata prea bine. Intamplarea face ca marunt mai aveam doar 2 lei, pe care i-am dat bacsis tinand cont si de treaba prost facuta si de pretul exorbitant pentru operatiune. Ma urc rapid in masina si dau inapoi sa ies din spalatorie, iar cand ma intorc ce vad…banii aruncati pe jos si creatura aia vociferand. Primul instinct era sa il iau putin pe sub roti dar am incercat sa nu ma cobor la nivelul lui si am plekt. Pe drum am cugetat la cele intampalte si am ajuns la concluzia ca noi romanii suntem prea snobi ca sa nu dam bacsis, chiar si atunci cand suntem tratati cu curu. Bacsisu e o modalitate de a premia un serviciu bine facut si ar trebuii sa fie optional. La noi, chelnarii, spalatorii,etc., stiu ca vor primi bacsis asa ca nu simt nevoia sa faca ceva ca sa il si merite (o parte din ei)…pentru ca noi premiem incompetenta. Din curiozitate…dupa ce chelnarul a fost obraznic, ati mai lasat bacsis?

  2. Ea Says:

    Nu mi-am luat cafea, ci ceva la cutie…Si bacsis da am lasat toate…Aveai dreptate in privinta snobismului, mai avem pana ne desteptam de tot…

  3. Florin Says:

    Asta e o alta meserie care s-a dus dracu la noi. Sa mergi in Portugalia sau Spania sa vezi ce inseamna un ospatar adevarat. Pe langa unul normal de acolo chiar si cei mai de seama de aici palesc.

    Eu nu inteleg insa de ce patronii restaurantelor nu fac nimic. Cand stai 20 de minute degeaba ei pierd bani. Si asta este o chestie destul de comuna. Astepti dupa mancare, astepti dupa bautura, astepti dupa servetele. Astepti pana si dupa nota.

    Nu am mai vazut nicaieri atata prostie. Chiar si Ungaria e mult mai avansata. Iti aduc repede mancarea si orice ceri. In Ungaria imi place si ca peste tot portiile sunt foarte mari.

  4. Ea Says:

    Florin ai mare dreptate. Din pacate oamenii nu mai stiu ce e aia respect si daca fac o spaga de 50 ron se cred bogati. Il dau exemplu pe soferul de la mine de la firma care are tot ce-i trebuie, dar totusi lucreaza pe un salariu destul de micut, isi face treaba bine, e respectuos si isi vede de ale lui. Mai avem multe de invatat…

  5. alex Says:

    parere proasta mai aveti voi, eu unul inteleg prin ce trec ei mai ales ca stau o perioada mare de timp in picioarele noastre sa ne satisfaca toate cerintele mai putin ortodoxe: prea dulce prea sarat etc
    eu unul stimez

  6. alex Says:

    asa ca lucrati si voi 20 de ore pe salariu minim si mai discutati apoi,o intrebare lasati 10% bacsis la plecare????

  7. EA Says:

    Alex: citeste te rog mai sus si o sa vezi ca ii apreciez pe cei care isi fac bine treaba si le las si spaga. celorlalti, Dumnezeu cu ei, sa se apuce de alta meserie…

  8. dia Says:

    la noi in tara salariile ospatarilor sunt f mici, intre 5 si 10 mil, aceasta meserii este considerata josnica in special de cei nemultumiti de servicii. nu o sa neg ca aveti si dreptate in privinta unora care habar nu au sa fie politicosi cu cei din jur daramite sa lucreze in acest domeniu cu persoane necunoscute . dar nici nu puteti compara un ospatar de la noi cu unul din alta tara pentru ca suntem romani si prin definitie nu ne putem compara cu alte tari cu un nivel de trai mult mai ridicat decat la noi.

  9. dia Says:

    si in primul rand e de vina societatea noastra care permite oricarui individ cu buzunarul putin mai plin , sa devina patron fara sa aiba habar de ce presupune aceasta functie. si sa trateze angajatii ca pe niste sclavi astfel ajungandu-se ca tot felul de personaje se trezesc practicand aceasta meserie fara ca ei sa stie sa dea un ,, buna ziua ,, frumos si respectuos daramite sa mai stie si ce presupune aceasta meserie.va pup si sper sa va mai schimbati parerile.

  10. EA Says:

    Dia: si noi te pupam :*

  11. cip Says:

    gggg

  12. cip Says:

    mai fratilor…
    voi criticati si criticati……..
    daca dai de 4 prosti care nu vin in restaurant sa manance ci ca sa-ti caute nod in papura si sa se dea destepti ca deh….ei sunt titrati si umblati desi ei mananca aperitivul cu tacam de peste,sau te intreaba:-ba coane ,unde mi-e omleta pe care de altfel o comandase in urma cu un minut(de specificat,un restaurant nu e un fast-food),care iau oliviera in mana si incepe s-o miroasa desi se vede clar diferenta dintre ulei si otet (uleiul are 1-2 masline in el ca sa vada tot prostul),sau care iti spun cu dezgust:-auzi ba ,adu o alta solnita ca asta are orez in ea! ha,ha,ha….care nu stiu sa dea o comanda comandand “in cor” si care folosesc scrumiera pe post de ”osiera’ ca nu vede boul ca are una langa el in muia lui,..si cate si mai cate………..cand ai vezi asa de prosti si totusi iti vorbesc ca unui gunoi cum dracu vrei sa le zambesti????? si daca ai vreo 3 incidente cat de cat similare cum dracu vrei sa-mi arat fildesii tie????nu ma9i am chef efectiv!
    sa va zic o intamplare:
    dimineata,mic dejun,hotel de 4****.
    plimbandu-ma printre mese cu ceai si cafea pentru a completa in cestile musteriilor,ma simt deodata tras de vesta. ma intorc uimit cand….doamna mi se adreseaza pe un ton rastit si autoritar:-ceai!
    ma uit la ea……cum de-si permite???ma gandesc..bine fie…….ai torn proastei ceaiul la care spune ca vrea lapte la ceai.ai arat laptele care deja era pe masa si-i spun:aveti aici .poftiti.
    ea:-e rece,vreau cald!
    nu-i mai zic idioatei nimic legat de faptul ca era bufet,self-service si ca laptele era in bufet si ea trebuia sa se duca sa si-l ia .trec peste…..ma duc la bufet dornic sa inchei acest episod neplacut cu care a inceput dimineata si ai aduc lapte cald.-poftiti va rog!
    -auzi,zice ea,pana ai venit tu cu laptele s-a racit ceaiul.-schimba-l.
    raman tampit. a durat 30 de secunde sa-i aduc laptele.cum dracu sa se raceasca ceaiul care era super fierbinte cu un minut in urma???
    bine fie……..-am sa-l schimb doamna!ai raspund.
    iau o ceasca noua ma duc in bucatarie si o bag asa goala cu lingurita aditionala in prajitorul de paine unul imens ca pt hoteluri.
    normal ca ceramica s-a incins ca fierul inrosit si lingurita asemenea.
    iau ceasca cu ancar-ul si merg la masa.pun ceasca pe masa doamnei,ai torn ,ai pun lapte si plec.nu fac 5 metrii ca aud..aahhhh….si zgomotul unei lingurite in cadere pe parchetul restaurantului.si totusi…….nu m-am putut abtine……….m-am dus imediat la masa si am intrebat-o: -e destul de fierbinte acum???? raspunsul ei:- it’s ok. si n-a mai zis nici pas dobitoaca.
    asa ca aviz amatorilor…..poate gustati vreo flegma sau mai rau……..
    nu va puneti rau cu ospatarii ca unii…nu au contiinta……..

  13. EA Says:

    Cip: foarte tare intamplarea si tipa chiar o merita 🙂

  14. cip Says:

    si sa va mai zic una…….
    o sa incep sa va spun pt cei care nu stiu ca la 5***** cand servesti ceai sau cafea ,totul e separat:cafeaua sau ceaiul in termos,laptele separat,si ceasca neaparat trebuie sa fie fierbinte.
    acelasi hotel de 4****dimineata room-service.
    suna unul vrea un ceai.bun .
    nu dureaza mult si sunt la el la usa.
    bat,si mi se raspunde:-intra!
    intru si nu era nimeni.era un apartament.banuiam eu ca e in vreo camera individul asa ca am spus iar:-room service sir!
    aud o voce indepartata dintr-o, camera care zice:-yes!
    intreb:-doriti sa las ceaiul in living?
    -come here you idiot!
    ce?in gandul meu……..credeam ca nu aud bine.cretinul ala tocmai m-a facut idiot!(vreau sa precizez ca lucram la arabi ,iar acolo nu poti sa intrii in dormitor de exemplu ca daca el e cu femeia………..ai pus-o!)
    finalmente,uimit,ma indrept spre camera de unde se auzea vocea,dormitorul.
    un grasan,da gras frate,statea pe pat si-mi zice:-listen man,you’re stupid,your relly stupid.ma uit la el……imi venea sa-i pun tava in cap.dar ma abtin cumva,si ai pun ceaiul pe noptiera,ai intind folderul sa-mi semneze nota.boul ia folderul,da sa semneze dar se opreste.pune mana pe cana,si o arunca pe covor.:cana nu e fierbinte!
    atunci am explodat:-daca vrei serviciu de 7******* du-te la burj al arab!
    i-am luat folderul din mana si am iesit val-vartej.
    ma duc jos si-i spun managerului de restaurant ca eu nu mai fac room-service in ziua aia.si am intrat in restaurant.
    managerul a trimis un alt ospatar sus la ala.si ospatarul ala si-a luat-o bine de la prost dar…….era mai momaie si a tacut.
    acum managerul cum ma vedea,toata dimineata aia mi-a facut capul mare ca nu stiu sa ma port.degeaba i-am zis ca ala e un tampit ca el nu m-a crezut.
    se face ora pranzului………avem bufet suedez.
    cine credeti ca intra in restaurant????tampitul de gras………..
    managerul meu imediat al intampina,al aseaza la masa si-i spune ca avem bufet.grasul nu zice nimic.nici mersi nimic.
    managerul vine iar la mine si-mi zice:-uite asa trebuie sa te porti.zic:-bine mai vedem……….
    intre timp grasul se duce .isi ia mancarea ,se aseaza la masa si dupa ce incepe sa manance ai face semn managerului sa vina la el.asta intr-un suflet:-yes sir!
    (eu eram la 2 mese in spatele grasului imi faceam de lucru.
    -stii ce-i asta?arata grasul spre farfuria lui.
    la care managerul incepe sa-i explice felurile de mancare din farfuria lui.
    grasul:-nu,nu,stii ce-i asta?asta-i gunoi(rubbish).managerul ramane blocat ,face ochii mari,se uita la mine iar eu ai trag un zambet………….pe 16 mm.
    managerul-cum domnule e………grasul:-e gunoi ba,e imposibila mancarea,cazarea e oribila si tu esti un cretin.
    sa-i fi vazut fata managerului.s-a intors pe calcaie si dus a fost.
    eu nu mai puteam de ras.era clar ca grasul era un muist,si vroia el sa futa pe toata lumea.pentru ca daca ati fi vazut ce bufet super era………nu putea nimeni sa zica cum ca nu era mancarea buna.
    mai tarziu dupa plecarea grasului managerul vine la mine si-mi zice:
    -ai avut dreptate,e un dobitoc……!

  15. EA Says:

    Cip: bai de unde le scoti? par ireal de haioase 🙂

  16. cip Says:

    tu de unde zici?
    astea-s traite de mine.ma amuzam teribil cum pot unii sa faca astfel de comentarii despre meserii pe care nu le cunosc.toti critica si critica.sunt curios cati dintre cei care critica sunt macar pe jumatate profesionisti in meseria lor pe cat sunt unii ospatari…………….

  17. Andr33a Says:

    eu sunt studenta si vreau sa ma angajez in vara asta ca osptarita si deja m-am speriat de ce am citit…:)..ufa

  18. didi Says:

    moama cate istorioare sooper amuzante..;)) mi s-a intamplat j mie acu cm o luna in urma am inc sa fac practica la un restaurant… impreuna cu o prietena care era angajata acolo.. au venit o gashka de baietzi si ca de obicei trebuia sa merg sa ii intreb daca vor sa serveasca cv sau sa le ofer un meniu… un pic emotionata…trag aer in piept…trag un zambet a la didi..j ma duc la baietzi… ii intreb frumos dak vor sa serveasca cv….unu wiskey cu gheatza…altu suc ..bere…etc..si se trezeste unu mai destept sa ma incerce… se uita la mn.. cik vrea un cola de struguri…:))) ma uit la el…incep sa rad.. il intreb “esti sigur??” el d acolo dap..ma mai uit o data la el…il intreb dak nu vrea cola de struguri si fara acid…:))) se uita la mn lung..incepe sa rada… m-am uitat j io la el…j l-am intrebat dak nu pot sa ii ofer altceva in caz ca nu este asa ceva…si pan la urma s-a multumit cu un simplu cola…fara struguri si cu acid..:D oricum peste cateva saptamani o sa plec in strainatate si o sa lucrez tot in domeniul asta..si sper sa ma descurc,,,desi pare cam dificil….ptr k dak o sa mi se intample cv de genu lui cip….nu cred ca o sa am acelasi tupeu…

  19. bitza1483 Says:

    aceasta este o intrebare pt ospatari;sotul meu a facutcursul de ospatari,e ft inteligent ,gentil si cunoaste meseria.arata bine si e ft ingrijit.Problema e ca nu are deloc incredere in el si se emotioneaza ,ce sa-l sfatuiesc?

  20. giulia Says:

    Si eu lucrez de cateva zile in ospatarie . Vreau sa va zic ca nu am curs de ospatar facut , am 20 de ani , sunt studenta anul 1 si mi-am cautat si eu un job pe timp de vara pt . ca , ca orice om am si eu nevoie de bani …in perioada asta de criza. E prima data cand muncesc si tot odata cand muncesc in acest domeniu . E vorba de o terasa-cafenea dintr-un centru comercial ,destul de marisoara , e noua si cea mai frumoasa terasa de acolo unde am observat ca lumea incearca si vine la noi . Sefa mea e o tia extraordinara , tanara , care m-a angajat … putea sa isi aleaga tot una cu experienta cum sunt dealtfel restul colelor mele …dar ma angajat . Vreau sa va zic ca este foarte greu …cel mai greu lucru este sa lucrezi cu oamenii 🙁 ..vin fel si fel de oameni …fiecare cu pretentiile lor. Ieri de exemplu am patit-o cu un domn. A venit a comandat un ciuc . In tot timpul cat a stat la masa vorbea la telefon.. imi face semn la un moment dat si ii zic : – va aduc nota ? si face din cap ca da , ii duc nota si cand ajung la masa … nu nota am mai cerut inca un ciuc )x…i-am zis ca mi-a ceut nota …si tot eu mi-am cerut scuze . i-am mai dus un ciuk …nu l-a baut decat jumatate ..a venit la bar ..si a iesit umik de scandal . seara ..sefa mi-a tinut o morala ca daca se mai intamla vre-un incident nu o sa mai lucrez acolo :(. Asa ca am ajuns la concluzia ca : DACA CLIENTUL GRSESTE … INDIFERENT DE SITUATIE …E VINA NUMAI SI NUMAI A TA … TU OSPATARUL TREBUIE SA TE SCUZI 🙁 ! Asa ca nu mai criticati osatarii asa aiurea ..cei care nu stiti cum se mananca meseria aceasta ..credeti-ma ca se indura foarte multe 🙁 !!!

  21. Victor Says:

    am si eu o intrebare…voi avea ocazia sa lucrez pe vara ca ospatar la un fel de restaurant cu piscina…si nu am experienta, nimic! …. as vrea sa va cer cateva sfaturi . stima

  22. adriana Says:

    acum o luna am avut ocazia de a vedea oameni cu meserii mari,dar prosti rau…de sf petru…pe la orele13-14 intra 5 persoane{3 doamne si 2 domni]toti doctori;ii poftesc la o masa de 6 la care o gagica”a,nu avem loc la asta,ca noi suntem 5 si vrem sa stam lejer,la care un dobitoc ia un scaunel si-l pune in capul mesei..s-a rezolvat…iau comanda{crap prajit cu mujdei shi mamaliga shi binentelesc nelipsitii C.P.’cartofi prajiti’taranii…}duc bautura,tacam,osiere,la care una din ele o ciorba va rog;duc ciorbita,shi incep ceilalti:da cat mai dureaza,ca ne grabim,tinand cont ca i-am informat la inceput ca dureaza cca45 min ii calmez shi plec la buc sa vad de comanda,intr-o sosiera am pus 3 mujdei si-l duc la masa,la care domnii intreaba ce e acolo MUJDEIUL DVS raspund…la care ceilalti zic:da shi noi am comandat…m-au luat durerile de cap…in fine duc mancarea,vinul,tot ce mi-au cerut si ma indpartez de la masa.intre timp intra 3 barbati,ce incep sa ma studieze,deparca eram ultimul specimen de femeie..trimit un coleg sa ia comanda..intre timp pregatesc boluri cu apa calda shi lamaie shi le duc la masa…se uita gagicile uimite la mine:nu a cerut nimeni apa ca avem bautura pe masa,le explic pt ce e shi plec ;mananca astia,debarasez,duc desertul,cafeau,shi intr-un tarziu nota.surpriza NOTE SEPARATE…OK s-a rezolvat duc notele la care un domn PETRU se ofera sa plateasca el toata consumatia…ala ca plateste el,una ca plateste ea..samd ma duc iau nota,toate bune…la revedere…au stat cam 4 ore{se grabeau}in fine in timp ce debarasam masa,incep cei 3 sa vb {mai aveau putin shi tipau,de incet ce vb}ca ala ia dat m…e lu nevasta lu cutare ca ala le-a ###pe nu-stiu-care,ca ia dat shi ia facut..mai aveam o masa pe raion,shi-l rog pe coleg sa aibe grija de ea la care domnii de la masa incep cu grosolanii,nu mi-am permis sa vb urat fiindca erau cunostinte de ale sefului{inspectorii de politie nu stiu unde…}shi am plecat.ce vreau sa va spun este ca in aceasta meserie dai peste tot felul de oameni{judecatori,politisti,doctori,muncitori de rand}care nu stiu ca intr-un restaurant,ospatarii stiu tot ce misca,si ce face fiecare client;in 9 ani am auzit destule despre multi…

  23. grasuxxl2008 Says:

    buna si eu sunt un ospatar micut practic aceasta meserie de 12 ani si in tot acest timp am avut parte si de bune si de rele.la toate nemultumirile voastre sunt mai multe raspunsuri.unul este lipsa de interes a angajatorului de a angaja personal calificat in domeniu deoarece sunt mai ieftini de intretinut unul lipsa de interes a lucratorilor pt ca au devenit ospatari fortati de imprejurari nu pt ca le-ar place aceasta meserie.si unul pt ca suntem tratati de dumneavoastra clieti ca si sclavi.IMI PARE RAU DAR SUNTEM TOTI OAMENI SI ACEASTA MESERIE E CA ORI CARE ALTA MESERIE NU NE MAI TRATATI CU SPATELE .O ZI BUNA

  24. bogdan Says:

    sa vezi unz si mai tare

Leave a Reply